Bo i Stockholm

En guide för nyinflyttade

Är du ny i Stockholm och vill veta hur stockholmarna lever? Den goda nyheten är att det också finns massor av tips för att få denna övergång att gå smidigt. Här ger vi dig en snabb introduktion till vad det innebär att kalla Stockholm ditt hem. Lär dig mer om historia, kultur, mat, kollektivtrafik – allt du behöver för en smidig övergång. Med vår guide lär du dig hur du kan bo i Stockholm utan att bli galen!

Stå till höger i rulltrappan

Detta är en regel som gäller för alla rulltrappor i hela Storstockholm. Att stå på vänster sida saktar bara ner alla, eftersom det blockerar vägen, så se till att stå på höger sida! Detta gör att vänstersidan hålls fri och de som har bråttom kan enkelt gå förbi. Så för att slippa sura miner eller bråk, se till att stå till höger i alla rulltrappor.

Vatten, vatten, vatten

Staden är utspridd på 14 öar som är förbundna med en himla massa broar (57 stycken till och med). Det här gör att du aldrig är särskilt långt borta från en vattendrag, mälaren eller Saltsjön. Och vi stockholmare drar nytta av det och försöker göra så många aktiviteter som möjligt på vattnet. Hyr till exempel en kanot eller ta ett dopp i Östersjön. Det går även på vintern!

Cyklar lite överallt

I Stockholm är det inte tillåtet att cykla på trottoarerna, men det har däremot varit tillåtet att cykla mot enkelriktat. Det spelar ingen roll vilken sida av gatan du väljer; se bara till att folk som kommer mot dig ser dig – för ingen vill ha en otäck olycka, eller hur?

Gå inte i sidled

Ett vanligt irritationsmoment för Stockholmare är utombölingar som går flera stycken i sidled och blockerar trottoaren så man inte kommer förbi. Mycket irriterande när man försöker hinna till tunnelbanan. Speciellt om dessa strosar runt på sightseeing och inte har en tid att passa. Så gå snabbt, och om du inte går snabbt, försök hålla dig undan!

Att bo i Stockholm kan vara en fantastisk upplevelse, men det är viktigt att du känner till stadens seder och regler innan du flyttar. Med vår guide kommer du att kunna leva i Stockholm som en lokal! Och om du någon gång känner dig vilse, glöm inte att de flesta stockholmare alltid är villiga att hjälpa till. Så det är bara att fråga runt, det är bara att säga hörru!

Lär dig Stockholmska!

Stockholm har många egna uttryck och slang. Och det är en fördel om du känner till dem. Här kommer ett urval:

  • Hörru!
    I Stockholm anses det inte oartigt att starta sina meningar med ”du” eller med ”hörru”, även fast andra delar av Sverige uppfattar dessa uttryck som oartiga. Men inte i Stockholm! Så om nån säger hörru till dig så behöver inte det betyda bråk.
  • Ståplats i Nybroviken.
    Detta uttryck låter kanske harmlöst, men det är det inte. Uttrycket kommer från några uppmärksammade mord på 60-talet då kropparna hittades i Nybroviken med betong runt fötterna. Detta uttryck betyder alltså att man blivit mördad eller i alla fall vart med om en riktig omgång.
  • Durrarna stängs.
    På stockholmska blir lätt ö-ljud till u-ljud, speciellt om det är omslutet av konsonanter. Det gör att ord som dörrarna uttalas durrarna. Ingen rikssvenska här inte!