Inred hyreslägenhet

10 TIPS

Att inreda din lägenhet när du hyr kan vara en tuff uppgift. Det finns vissa saker som du måste ta hänsyn till innan du går ut och köper allt som finns i sikte. Om du vill få ut det mesta av ditt utrymme är här 10 inredningstips för hyresgäster:

Måla eller inte måla

Bli inte för galen i färgen. Du äger inte lägenheten, så du kanske inte vill lägga mycket pengar på en färg som kan irritera din hyresvärd. Oftast får man måla om man kan återställa eller det är fackmässigt utfört. Det bästa är alltid att fråga innan så slipper du överraskningar när du ska flytta ut. Om du vill ha en accentvägg, håll dig till något neutralt som vitt och lägg till färgklickar genom accessoarer i stället, exempelvis tavlor.

Dekorera vertikalt

Konst är ett utmärkt sätt att ge ditt rum personlighet och karaktär. Om du hyr, försök att hitta verk som lätt kan förvaras, t.ex. målningar eller foton i stället för skulpturer.

Förvara smart

Du kanske inte har lika mycket förvaringsutrymme som i din egen bostad eftersom hyresgäster tenderar att samla på sig färre saker med tiden. Men det gör inte att du inte kan förvara dina ägodelar smart. Att nyttja väggarna och ha dina saker på höjden brukar hjälpa till att få ut det mesta av din yta.

Lager, lager, lager, lager

Att använda mattor och överkast i olika storlekar skapar djup och värme. Detta är ett bra sätt att lägga till textur i ditt rum utan att äga för många saker – det hjälper dig också att spara tid när du inreder.

Materialet spelar roll

När det gäller möbler väljer du material som lätt kan täckas över vid behov. Soffor av läder eller vinyl kan till exempel skyddas med överkast och kuddar när gäster kommer hit. Detta gör det också lättare att flytta runt möblerna vid behov.

Satsa på multifunktionella möbler

Även om du kanske inte har så mycket utrymme betyder det inte att du inte kan använda dina möbler på flera olika sätt. Välj möbler som kan användas för förvaring, t.ex. ottomaner med dolda fack, eller köp bord som kan fällas ihop när de inte används.

Lättare är bättre

I ett litet utrymme räknas varje bit ljus. Välj ljusa möbler och väggar för att hjälpa till att reflektera det naturliga ljuset i rummet. Detta gör att du kan öppna gardinerna och släppa in mer ljus, vilket skapar ett större rum.

Blanda stilar

Om du bor tillsammans med andra, försök att inte välja saker som krockar för mycket med deras smak eller stil. Det är alltid bäst när alla inblandade parter känner sig hemma i rummet. Om du hyr på egen hand får du gärna vara vild – det är trots allt bara tillfälligt!

Lägg till växter

Grönska är ett utmärkt sätt att ge liv och fräschör åt vilket rum som helst. De ser inte bara snyggt ut, utan att lägga till växter bidrar också till att förbättra luftkvaliteten. Se bara till att vattna dem regelbundet!

Skapa zoner

Om du inte vill blanda dina stilar kan du dela upp rummet i olika zoner. Till exempel ett område för att äta och koppla av med en soffa eller en dagbädd, ett annat för att sova med stil med en justerbar sängstomme eller plattformssängar

Ge inte upp när det gäller inredning! Oavsett om du planerar allting i förväg eller om du bara improviserar.