Tips när du ska köpa lägenhet i Stockholm

Funderar du på att flytta till Stockholm? Eller bor du redan i närheten av storstaden men vill söka ett mer centralt boende? En flytt till Stockholm innebär att du inkluderas av välkomnande människor, samtidigt som du får nära tillgång till kultur, natur och historia. Ja, vad du än kan tänka dig! Men vad bör du tänka på när du ska köpa en lägenhet i Stockholmsområdet?

När du har bestämt dig för att du ska köpa en lägenhet i Stockholm är budget det första du bör tänka på. Se över din ekonomi så att du vet vad du har råd med. Dessutom kan det vara en bra idé att göra en bolånekalkyl för att se vad din boendekostnad kommer att bli. När du har sett över din budget kan du bestämma dig för vilken del av Stockholm du vill flytta till och därmed lista krav.

Vad bör du ha koll på inför köpet?

Likväl som det finns mycket saker som du bör ha koll på innan du börjar leta efter bostadsrätt så finns det saker du bör tänka på inför köpet.

  • Visning – Gå på visning för att uppleva lägenheten fullt ut. Det är en sak att kolla på bilder på lägenheten, tagna ur en attraktiv vinkel för att lyfta såväl interiör som exteriör. När du går på visningar kan du hitta saker du aldrig hade sett i bilderna, kanske stärker det din kärlek till lägenheten eller kanske känns den inte rätt ändå?
  • Besiktiga – Besiktning av lägenhet innan köp kan rädda dig från höga renoveringskostnader. För bostadsrätter ansvarar säljaren för fel som varit dolda, upp till två år efter det att försäljningen gått igenom. Som köpare reklamerar du dessa fel och kan få kompensation eller hävt köp om felet är allvarligt.
  • Läs på – Det är viktigt att känna till området, likväl som bostadsrättsföreningen. Läs bland annat igenom vad som förväntas av dig som medlem, föreningens ekonomi.

Ge inte upp

Det kan hända att du förlorar din drömlägenhet och drömläge i budgivningen, men mister du en står det dig tusen åter! Ett bra tips för detta är bland annat att sätta en övre gräns och hålla hårt vid den. Se till att ha is i magen, förr eller senare är det just du som vinner budgivningen.